Една моя битка от 10 години насам беше на път

...
 Една моя битка от 10 години насам беше на път
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Необходимо е да имаме държавна политика в образованието

 Open photo

 

„ Една моя борба от 10 години насам беше на път да бъде решена – цялостният обзор на образователните стратегии и образователното наличие. Защото уверено считам, че всичко, което свършихме през тези 30 години като нация и ръководещи в образованието е, че ние нищо не направихме. Имаше 2 прокламирани като реформи- едната през 2001 и през 2016 година, които нищо не трансформираха. Доволна съм, че за 6-те месеца съдружно ръководство беше стартират и приключен прегледа на образователните стратегии. От МОН ме твърдят, че това е завършило и към този момент министерството е наясно кои тематики би трябвало да отпаднат и кои да отидат в различен клас- това е първата стъпка. Следващата е образователното съдържание- кои понятия ще усвоят децата. И третото са учебниците - какъв ще бъде езикът им и по какъв метод информацията ще бъде поднесена на децата. И намирам за добра нашата теза да има един учебник по предмет. “

Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и лидер на листата в 12 МИР Монтана Ирена Анастасова в „ Стълбището “ по Дарик радио.

Тя разяснява, че при един учебник по предмет би имало по-добър надзор и акцентира, че е належащо да имаме държавна политика в образованието. „ Необходимо е да има някакви съществени тези, които във всяко българско учебно заведение да се съблюдават от всеки един български преподавател. Добрият преподавател би намерил метод това, което е залегнало в програмата, да стигне до съзнанието на децата. Причините, с цел да стигнем дотук са сложни. Но са доста поредно натрупвани във времето и не са решавани. “

Според Анастасова последователно омаловажаване труда на учителя е първото, което се е направило след прехода посредством постепенно и систематично държане на учителите на минималните равнища на възнаграждение на труда. „ 27 са проверяващите институции и сътрудниците дълго време се съпротивляваха на това нещо. Постепенно се въвеждаха някакви безумни условия, които от ден на ден лимитираха правата на учителите. Постепенно всички наставнически организации имаха едни изключителни права, а учителя от ден на ден нямаше право за нищо “, заключи Ирена Анастасова за проблемите в просветителната система на България.

По думите ѝ, в следствие и след въвеждане на делегираните бюджети, самите учебни заведения са станали все по-зависими от броя на учениците в тях и учителите поради парите не са си разрешавали да отстраняват възпитаници за непочтено държание.

„ Отделно, едни 32-35 млн. лв. годишно през бюджетите на учебните заведения се отпускат за по този начин наречената продължаваща подготовка и дори в един от разновидностите част от оценката за работата през годината е на база това на какъв брой образования е бил учителя. И се изучиха едни ловки компании да квалифицират учителите, тъй като против това получават съответното възнаграждение. Част от учителите ги устройваше това, тъй като там се раздаваха документи на кг. Моето надълбоко разбиране е, че това не могат да бъдат каквито и да са обучителни организации. Това би трябвало да бъдат висшите учебни заведения, които дават базовата подготовка “, добави зам.-председателят на Българска социалистическа партия за част от проблемите в учебната система, които са влошили качеството на образованието.

„ В късият живот на 47-то Народно събрание ние приехме смяна в Закона за предучилищното и учебно обучение, която не позволява партийно вмешателство в работата на учебните заведения. Защото ние в последните 4-5 години се нагледахме на неща, които в никакъв случай преди този момент не са ни минавали през разум. Някак си ни беше ясно, че в учебно заведение е неприемлива партийна работа, само че в последните години имаше невероятни случаи- директно вмешателство на работата, а назначенията на шефовете и учителите не се случваха без протекцията на кмета в съответната община “, сподели Анастасова за битката, която води срещу партийното вмешателство в работата на учителите.

Тя изрази оскърбление от служебното държавно управление и по какъв начин единствено за 2 дни след неговото предопределение е била оспорена наредбата на МОН. „ Основната смяна беше, че преди претендентите за шеф решаваха едни проби с 50 въпроса и закрити отговори- като тото. В тази разпоредба се сподели, че би трябвало част от въпросите да са със закрити отговори, част от тях с открити и настрана има 3 проблема, които всеки претендент за шеф би трябвало да реши. Освен това, има и идея за развиването на надлежно учебно заведение “, уточни лидерът на 12 МИР Монтана.

В умозаключение Ирена Анастасова се разгласи за целодневно образование. „ Материалната среда, в която учат децата е извънредно значима. Натовареността им е единия проблем, а другото е неразбираемия за тях образователен материал “, заключи тя.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР